waarom is een goede vriend op het werk zo belangrijk

Waarom is een goede vriend op het werk zo belangrijk?

Onderzoeksbureau Gallup doet al 30 jaar onderzoek naar betrokkenheid van medewerkers bij hun werk. Een van de 12 vragen die het bureau daarvoor stelt, is of je een goede vriend hebt op je werk. 

Veel mensen vinden dit een rare vraag, want wat heeft dit nou te maken met waarvoor je op het werk bent?


Die vraag stelde ik mijzelf ook altijd.

Ik trek net zoals veel anderen een scheidslijn tussen werk en privé. Je kunt aardige collega’s hebben, maar daarmee zijn ze nog niet je vriend. 

Tegelijk merk ik dat er oud-collega’s zijn, die op de een of andere manier belangrijk voor mij geweest. Ik zie hen graag nog eens terug, zoals de twee mannetjes hierboven, om samen oude herinneringen op te halen. Aan hen denk ik zoals aan een vriend. 

Wat betekent een goede vriend op het werk voor mij en waarom vraagt Gallup ernaar? En  wat zeggen vrouwen er volgens Gallup over? 

 

Wat betekent een goede vriend op het werk voor mij?

De kern van het antwoord op deze vraag is dat mijn collega’s die ik nog steeds als een goede vriend zie, bij een groot project waar ik projectleider van was, zagen waar ik minder goed in was, maar ook waar mijn kwaliteiten lagen.

Zij gingen daar respectvol met mij over in gesprek, lieten mij in mijn waarde en hielpen mij het werk te organiseren. Zodat ik deed waar ik goed in was en anderen waar ik minder goed in was.

Zij hielpen mij om het werk ‘om mijn zwakke punten’  heen te organiseren. Daar kwam overigens wel enige ‘dwang van boven’  bij kijken, want ik had wel moeite om te accepteren dat ik niet goed was in alles wat ik graag wilde.

Achteraf ben ik er blij mee dat het zo gegaan is, want we zijn een prachtteam geworden dat samen een mooie prestatie neergezet heeft.

Dat dit talentontwikkeling ‘in de noot van de dop’  was, wist ik toen nog niet. 

 

Waarom vraagt Gallup naar de beste vriend?

Omdat hun onderzoek steeds weer aantoont dat er een duidelijk verband bestaat tussen het hebben van een beste vriend op het werk en de mate waarin werknemers zich inspannen op hun werk. Omdat er een duidelijk verband ligt met hun presteren op het werk.

En dat is het huidige tijdperk eigenlijk ook logisch. Mensen zoeken vandaag de dag niet alleen meer een goed salaris. Ze kijken ook naar de werkcultuur in een bedrijf. En hoewel daar tal van factoren een rol in spelen, zijn gevoelens van vertrouwen, inclusie en  verbondenheid daarin belangrijk.

Goede vrienden op het werk zijn daar belangrijk in . Zij zijn de vertrouwenspersonen en de supporters die je helpen om je thuis te voelen en je te doen groeien op je werk, ondanks alle ‘makkes’ die je hebt. 

Mensen met een beste vriend op het werk presteren beter. Ze ondernemen ook eerder acties die ze anders zelfs niet eens zouden durven overwegen. Voor vrouwen lijkt dat nog meer te gelden dan voor mannen.  

 

Voor vrouwen is een goede vriend op het werk belangrijk

Voor vrouwen is het hebben van een goede vriend op het werk erg belangrijk. Vrouwen die dit hebben, zijn veel sterker bij het werk betrokken dan vrouwen die dat niet hebben.

Voor tweederde van de vrouwen in Amerika is het sociale aspect volgens Gallup zelfs een hoofdreden waarom ze werken. Tegelijkertijd blijken vrouwen die werken, minder goed sociaal te ‘gedijen’ dan vrouwen die niet werken. Ofwel: het werk biedt voor vrouwen minder goede mogelijkheden om voor hen betekenisvolle relaties aan te gaan. In dit opzicht is het niet verrassend dat vrouwen vaak ervoor kiezen om niet of minder uren te werken. 

De door Gallup onderzochte vrouwen met een goede vriend op het werk zeggen dat zij:

  • Meer risico’s durven nemen die tot innovatie kunnen leiden
  • Meer genieten van de positieve ervaringen in hun werk in plaats van stil te staan bij de negatieve
  • Zich verbonden voelen met collega’s en weten wat er van hen op het werk wordt verwacht. 
  • Minder actief naar vacatures zoeken

Organisaties die naar een vrouwvriendelijk personeelsbestand toe willen, doen er dus goed aan rekening te houden met een cultuur, waarin vrouwen vriendschappen sluiten op het werk.

 

Wat staat bedrijven hier te doen?

Het hebben van een beste vriend op het werk is dus belangrijk. Niet alleen voor vrouwen, ook voor mannen zoals ik uit eigen ervaring weet. Als je echter niet weet wat je te doen staat of er de middelen niet voor hebt, zullen vriendschappen op het werk vooral tot klachtensessies leiden. 

Je zult dus als eerste het gesprek aan moeten gaan over: “Over welke klus hebben we het, wat mogen we daarin van elkaar verwachten” en ook: “Is deze klus de moeite waard?”  

Dan zijn tips  om een open cultuur te bereiken die vriendschappen bevordert:

  1. Bevorder open communicatie en samenwerking. Zorg voor veilige omgevingen waarin medewerkers kunnen praten en met ideeën kunnen komen zonder bang te zijn dat dingen later tegen hen gebruikt worden. Zorg dat deze ideeën voor de hele organisatie toegankelijk zijn en maak teams van medewerkers verantwoordelijk voor de uitwerking ervan. 
  2. Moedig mensen aan elkaar te leren kennen. Cross-functionele teams en matrix organisaties zijn daar bij uitstek voor geschikt. Bespreek als manager daarvoor elkaars rolverwachtingen en communiceer consistent met je medewerkers. Maar laat ze daarna vooral de schotten tussen elkaar afbreken en moedig dat aan. 
  3. Bevorder het ondernemen van sociale activiteiten en neem daar zelf ook actief aan deel. Hoe je dat doet is persoonlijk, voor de organisatie en voor elke werknemer zelf. Laat deze activiteiten daarom vooral vanuit je werknemers komen, maar laat ook je eigen gezicht daarin zien. Doe mee, je bent onderdeel van het team.

 

De vraag naar een beste vriend

De vraag naar een beste vriend is dus geen zachte of vreemde vraag. Het is een vraag die gaat over de prestaties van je bedrijf. Over je vermogen om meer divers personeel aan te trekken en te houden en het maximale je mensen uit te halen. Over waarom mensen werken en ervoor kiezen om voor jou te komen en blijven werken.

 

Wil je hier meer over weten?

Vraag dan mijn tweewekelijkse Talenttip met het Ebook “Werken met Talent” aan. Of neem contact op. Ik ben altijd bereid om er met je van gedachten over te wisselen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top