je beste zelf worden

Hoe kunnen we mensen helpen om hun beste zelf te zijn?

Als mensen in zichzelf geloven, is het verbazingwekkend wat ze kunnen bereiken.

Vragen zoals: “Waar zie je jezelf over vijf jaar?”, of “Wat voor soort training zou je willen ontvangen” kunnen nuttig zijn, maar schieten vaak tekort.

Een reden hiervoor is dat medewerkers daar vaak geen beeld over hebben. En een sociaal wenselijk antwoord kunnen geven. En als ze op de vraag ‘waar zie jezelf over vijf jaar’ antwoorden: ‘Ik ben blij met zoals het nu is’, wie ben jij om dit te beoordelen?

Door andere vragen te stellen en medewerkers een beeld te geven van waar ze goed in zijn, kunnen we hen echter helpen om hun visie op de toekomst duidelijk te krijgen.

 

Stel andere vragen

In traditionele gezagsverhoudingen richten leidinggevenden zich meer op de behoeften van het bedrijf dan op die van hun medewerkers. Een vraag zoals: “Waar zie je jezelf over vijf jaar?” wordt dan al snel beantwoord met wat medewerkers denken dat de leidinggevende wil horen.

Tegenwoordig wordt steeds meer erkend dat ondersteuning van de behoeften van werknemers de sleutel is om de doelstellingen van het bedrijf te bereiken. Iedereen wint en het is handig om daarvoor de goede vragen te stellen.

Vragen die zich op de toekomst en op het ideale zelf richten, helpen medewerkers een visie te krijgen over hun beste zelf en hoe hun leven uit zou kunnen zien.

Vraag bijvoorbeeld eens: “Stel je voor dat je vijf jaar verder bent. Je zit in je droombaan, gevestigd in je carrière en houdt van wat je doet…. Hoe ziet je leven uit?”.

Dan krijg je waarschijnlijk een ander antwoord dan op de vraag: “Waar zie je jezelf over vijf jaar?”.

 

Sterktes in beeld krijgen

Een andere invalshoek, die complementair is, is om medewerkers te helpen hun sterktes in beeld te krijgen: waar zijn zij goed in of kunnen zij goed in worden? Dat kan door hen:

  • Vragen te stellen over welke activiteiten hen energie en flow geven, en waarbij zij de tijd vergeten. Wat maakt dat dit hen plezier en energie geeft? Als regel zijn dit dingen waar zij goed in zijn en meer van willen hebben.
  • Een talentassessment zoals TMA aan te bieden, eventueel in combinatie met 360 graden feedback. Dat levert een krachtig beeld voor hen op over hun sterktes, samen met hoe anderen dit zien.
  • Te vragen hoe zij hun ideaalbeeld vanuit deze sterktes voor zich zien, en hoe deze sterktes hen daarin kunnen helpen.

 

Wat als de medewerker een afwijkende visie heeft?

Als een medewerker een andere visie heeft dan die van de organisatie, is het aan de orde om het gesprek daarover te voeren. Dat de eigen visie van de medewerker volledig onverenigbaar is met die van de organisatie, komt echter niet vaak voor.

  • Een medewerker wil bijvoorbeeld over vijf jaar een eigen bedrijf starten. Nodig hen dan uit om hun ondernemersvaardigheden binnen het bedrijf te ontwikkelen. Laat hen projecten opstarten, netwerken en leads ontwikkelen, relaties opbouwen. Inspireer hen om hun best mogelijke zelf te zijn, ongeacht hun plannen voor de toekomst.
  • Als een medewerker graag middelbare scholieren wilt begeleiden en helpen, zoek dan naar een modus waarin dat voor hen kan terwijl ze wel hun bestaande werk blijven doen.

Zo zijn er meer mogelijkheden. Zoals Albert Heijn, dat vakkenvullers helpt bij het voorbereiden van het eindexamen in de vakken waar zij moeite mee hebben. Op deze manier blijven mensen graag voor je werken.

Effectief leiderschap gaat in essentie over het begrijpen van de drijfveren en motivaties van mensen, en het benutten daarvan voor een hoger doel. Zodat mensen het hun beste zelf kunnen laten zien. Zolang we eraan werken om dat goed te doen, blijven we de goodwill van medewerkers houden, ongeacht of ze bij ons blijven of niet.

 

Wil je meer weten?

  • Wil jij weten waar jij goed in bent of goed in kunt worden? En zo je beste zelf kunt worden? Neem dan contact op, om een diepgaande analyse van je talenten te ontvangen.
  • Als je andere artikelen zoals deze wilt ontvangen, schrijf je in voor de Talenttip. Dan ontvang je ook het gratis Ebook ‘Werken met talent’.
  • Heb je een andere vraag? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top